Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ocimum basilicum  “Purpurasence”

Γένος: Ocimum

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: basil, sweet basil,selasih, albahaca, blanca Guistia, Ki’a’ala, Xpasimakatoro, basilie, common basil / ώκιμον το βασιλικόν, βασιλικός μαύρος

Ποικιλία βασιλικού με ασυνήθιστα κοκκινωπά-μωβ φύλλα και ισχυρότερη γεύση από τον κοινό βασιλικό, καθιστώντας το πιο ελκυστικό στην κηπουρική καθώς και στην κατανάλωση σε σαλάτες και γαρνιτούρες.

Ο βασιλικός αποτελεί δημοφιλές βότανο, τόσο λόγω της καλλωπιστικής του αξίας, όσο και λόγω της πληθώρας φαρμακευτικών  ιδιοτήτων που του αποδίδονται αλλά και λόγω της μαγειρικής χρήσης του.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες βασιλικού, ανάλογα με την περίοδο. Μερικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Κλασσικό βασιλικό – Ocimum basilicum

  • Βασιλικό Napolitano Genovese – Ocimum basilicum  var. “Genovese gigante” – Δημοφιλής ποικιλία για γαστρονομική χρήση, από την οποία παρασκευάζεται η παραδοσιακή γενοβέζικη σάλτσα πέστο. Η ονομασία “Βασιλικός Genovese” είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Βασιλικό πλατύφυλλο – Ocimum basilicum var. “Mammoth” – Ποικιλία με πλατιά, κυματοειδή φύλλα με όμοια αλλά ισχυρότερη γεύση συγκριτικά με το “Genovese”. Προτιμητέος στη γαστρονομία για την παρασκευή πέστο ή στις σαλάτες. 

  • Βασιλικό Αγιορείτικο / χειμερινό – Ocimum basilicum var. “Agioritikos” – Πολυετής, θαμνώδης ποικιλία. 

  • Βασιλικό κανέλα ή κανελάτο – Ocimum basilicum var. “Cinnamomum” – Στενόφυλλη ποικιλία βασιλικού με ιδιαίτερο άρωμα κανέλας.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.