Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ocimum basilicum “Genovese gigante”
Γένος: Ocimum
Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: basil, sweet basil,selasih, albahaca, blanca Guistia, Ki’a’ala, Xpasimakatoro, basilie, common basil / ώκιμον το βασιλικόν, βασιλικός “Genovese”.
Ποικιλία βασιλικού από τις πιο δημοφιλείς για γαστρονομική χρήση, ιδιαίτερα για την παραδοσιακή γενοβέζικη σάλτσα πέστο. Η ονομασία “Βασιλικός Genovese” είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο βασιλικός αποτελεί δημοφιλές βότανο, τόσο λόγω της καλλωπιστικής του αξίας, όσο και λόγω της πληθώρας φαρμακευτικών ιδιοτήτων που του αποδίδονται αλλά και λόγω της μαγειρικής χρήσης του.
Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες βασιλικού, ανάλογα με την περίοδο. Μερικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:
-
Βασιλικό πλατύφυλλο – Ocimum basilicum var. “Mammoth” – Ποικιλία με πλατιά, κυματοειδή φύλλα με όμοια αλλά ισχυρότερη γεύση συγκριτικά με το “Genovese”. Προτιμητέος στη γαστρονομία για την παρασκευή πέστο ή στις σαλάτες.
-
Βασιλικό Αγιορείτικο / χειμερινό – Ocimum basilicum var. “Agioritikos” – Πολυετής, θαμνώδης ποικιλία.
-
Βασιλικό μαύρο – Ocimum basilicum var. “Purpurasence” – Ποικιλία με κοκκινωπά-μωβ φύλλα και ισχυρότερη γεύση.
-
Βασιλικό κανέλα ή κανελάτο – Ocimum basilicum var. “Cinnamomum” – Στενόφυλλη ποικιλία βασιλικού με ιδιαίτερο άρωμα κανέλας.