Ιβίσκος - Hibiscus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hibiscus spp.

Γένος: Hibiscus

Οικογένεια: Malvaceae
Συχνές ονομασίες: Chinese hibiscus, China rose, Hawaiian hibiscus, rose mallow, shoeblackplant / Ιβίσκος.

Πολυετές, θαμνώδες,  ανθοφόρο φυτό που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 2 μέτρα, ανάλογα με την ποικιλία. Αποτελείται από λαμπερά, σκουροπράσινα, ωοειδή, στα περιθώρια οδοντωτά ή πριονωτά φύλλα. Ανθοφορεί με διαφόρων χρωμάτων χωανοειδή άνθη μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Προτιμά τις προσήλιες θέσεις φύτευσης και τα υγρά εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση κι απαιτεί πολύ καλή και τακτική λίπανση.

Τα λουλούδια του φυτού καταναλώνονται από ορισμένους λαούς, πχ Πολυνησία, ενώ πλέον θεωρείται η αποξηραμένη μορφή του φυτού διαδεδομένο αφέψημα, στο οποίο αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως στυπτικές. Επίσης, χρησιμοποιείται ως φυτική χρωστική στην ποτοποιεία αλλά κι ως βαφή μαλλιών. Στην Ινδία και την Ινδονησία χρησιμοποιείται στο γυάλισμα των υποδημάτων! Στις θρησκείες της Ανατολής ο ιβίσκος συνδέεται με τη λατρεία διαφόρων θεοτήτων.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη του γένους του ιβίσκου και ποικιλίες αυτών, όπως:

 • Hibiscus rosa – sinensis (Chinese hibiscus, China rose, tropical – fancy hibiscus) – Σινικός ιβίσκος, θαμνώδη είδη, με τροπικών αποχρώσεων, μεγάλα άνθη με μακρείς στημόνες να εξέχουν στο κέντρο αυτών.
  • “Painted Lady” η πιο γνωστή κι αγαπητή ποικιλία με κατακόκκινα, μεγάλα άνθη.
  • Brilliant” με λαμπερά κόκκινα άνθη και κίτρινους ανθήρες.
  • “Eye of Kali” και “Ηαwaiian Yellow” με μεγάλα λουλούδια σε έντονο, λαμπερό κίτρινο χρώμα με φούξια κέντρο, σαν  μάτι.
  • “Fiesta” με φωτεινά, πορτοκαλί πέταλα με κίτρινο περιθώριο και τσαλακωμένα άκρα. Στο κέντρο έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα που εξασθενεί προς το φούξια, χαρίζοντας στο φυτό μια όμορφη, πολύχρωμη εμφάνιση. Τα φύλλα του είναι πολύ λαμπερά και τα άνθη του κρατούν περίπου 3 ημέρες.
  • ‘Taiwan orange swirl” με αλληλεπικαλυπτόμενα, ελαφρώς κυματιστά πέταλα  και πορτοκαλοκίτρνες αποχρώσεις
 • Hibiscus moscheutus (hardy hibiscus) – ανθεκτικά υβρίδια ιβίσκου
  • “Luna white” με μεγάλα, λευκά λουλούδια με κοκκινωπό κέντρο, σαν μάτι.
  • “Fireball” με μεγάλα, λαμπερά, κόκκινα άνθη και κίτρινους ανθήρες
 • Hibiscus syriacus (Rose of Sharon, common hibiscus) – συριακός ιβίσκος,  φυλλοβόλλα ποικιλία με μικρότερα φύλλα κι άνθη και πιο θαμνώδη, συνήθως, εμφάνιση.

Το φυτό αποτελεί απόγονο κι υβριδοποιημένο είδος της  αλθαίας- νερομολόχας, ονομασία προερχόμενη από την αρχαία ελληνική λέξη ἄλθειν, που σημαίνει να θεραπεύει, καθώς προσέδιδαν στο φυτό θεραπευτικές ιδιότητες. Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς τόσο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όσο κι ως τροφή και φυσικά ως καλλωπιστικό. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «ἀλθαία» κι αναφέρεται στις αναλγητικές ιδιότητες του φυτού. Το φυτό χρησιμοποιείται τόσο στη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική όσο κι από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.