Αλθαία - Althaea officinalis 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Althaea officinalis

Γένος: Althaea

Οικογένεια: Malvaceae
Συχνές ονομασίες: Marsh mallow / Αλθαία η φαρμακευτική, ιβίσκος, νερομολόχα, δενδρομολόχα.

Πολυετές, ανθοφόρο φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα κι αποτελείται από λευκό, βελούδινο τρίχωμα, με πράσινα, ωοειδή, στα περιθώρια οδοντωτά ή πριονωτά φύλλα. Ανθοφορεί με ανοιχτόχρωμα-λευκορόδινα, μασχαλιαία, επάκρια, φθινοπωρινά άνθη. Προτιμά τις σκιερές θέσεις φύτευσης και τα υγρά εδάφη.

Η επιστημονική – λατινική ονομασία του φυτού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἄλθειν, που σημαίνει να θεραπεύει, καθώς προσέδιδαν στο φυτό θεραπευτικές ιδιότητες. Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς τόσο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όσο κι ως τροφή και φυσικά ως καλλωπιστικό. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «ἀλθαία» κι αναφέρεται στις αναλγητικές ιδιότητες του φυτού. Το φυτό χρησιμοποιείται τόσο στη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική όσο κι από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.