fbpx
Botanical Garden
Είμαστε κλειστά τώραΑνοίγουμε πάλι 24/08/2019 από 08:30 έως 13:30

Επιστημονική - Λατινική ονομασία / Είδος: Tilia platyphyllos Scop.

Γένος: Tilia

Οικογένεια: Malvaceae / Μαλαχοειδή
Συχνές ονομασίες: Linden, big leaf European linden, large leaf lime / Φιλύρα η πλατύφυλλη, φλαμουριά, φλαμούρι, λίπα, φιλύρα, τιλιά, φλουριά, φίλυρα.

Φυλλοβόλο, πλατύφυλλο δένδρο ύψους 15-40m, με καρδιόσχημα, οδοντωτά φύλλα και μικρά υποκίτρινα άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, η συγκομιδή των ανθέων γίνεται κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, ενώ του φλοιού κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Με το όνομα φιλύρα είναι γνωστό ένα γένος περίπου 30 διαφορετικών δέντρων που ευδοκιμούν περισσότερο στο εύκρατο κλίμα του Βόρειου Ημισφαιρίου. Η μεγαλύτερη ποικιλομορφία απαντάται στην Ασία, ωστόσο το γένος συναντάται επίσης στην Ευρώπη και την ανατολική Βόρεια Αμερική.

Οι φιλύρες είναι μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα, που συνήθως φτάνουν τα 20 με 40 μέτρα σε ύψος, με πλάγια-καρδιόσχημα φύλλα 6 με 20 εκατοστά πλάτος. Ο ακριβής αριθμός ειδών δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς πολλά ή και τα περισσότερα από αυτά υβριδοποιούνται εύκολα, τόσο στη φύση όσο και μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης.

Ο ανθεκτικός κορμός της φιλύρας στέκει σαν πυλώνας και τα κλαδιά υποδιαιρούνται σε πολυάριθμες διακλαδώσεις. Το καλοκαίρι ντύνονται με πλούσια μεγάλα φύλλα.

Οι φιλύρες συνιστώνται ως καλλωπιστικά δέντρα, όταν είναι επιθυμητή παχιά φυλλωσιά και καλή σκιά. Το δέντρο παράγει αρωματικά και πλούσια σε νέκταρ λουλούδια, τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πολύ σημαντικά φυτά για τους μελισσοκόμους, που παράγουν ένα πολύ χλωμό, αλλά γευστικό μέλι. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή αφεψήματος γνωστού ως τίλιο και βάμματα. Αυτή η χρήση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του δέντρου είναι τα άνθη αποξηραμένα και σπανιότερα ο φλοιός. Τα άνθη συλλέγονται μόλις ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά σε θερμοκρασία κάτω από 35οC. Η φλούδα συλλέγεται τον Απρίλιο - Μάιο. Τα άνθη περιέχουν αιθέριο έλαιο, φυτική βλέννα, τανίνη και μικρή ποσότητα σαπωνίνης. Είναι ήπιο εφιδρωτικό και καθαρκτικό. Η φλούδα είναι πλούσια σε τανίνη κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα άνθη χρησιμοποιούνται ως εφιδρωτικό μέσο. ΄Εγχυμα της φλούδας ή και η φλούδα η ίδια χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα.

Χρησιμοποιείται υπό τη μορφή εγχύματος των ανθέων ως εφιδρωτικό, σπασμολυτικό και αντιβηχικό, ενώ το αφέψημα (τσάι) του φλοιού χορηγείται ως χολαιρετικό και αντιρρευματικό. Επίσης, το αφέψημα (τσάι) των ανθέων του φυτού χορηγείται για την αντιμετώπιση του βήχα, του πυρετού, της καταρροής, των νευραλγιών και του άγχους. Όλο το φυτό εμφανίζει καταπραϋντικές, μαλακτικές, διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Συνιστάται επίσης, κατά της αρτηριοσκλήρυνσης καθώς προκαλεί χάλαση των αιμοφόρων αγγείων. Ανακουφίζει από τους πόνους του στομάχου και του εντέρου και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η Φιλύρα ήταν νύμφη της ελληνικής μυθολογίας, θεότητα της ανάρρωσης, της ευωδίας και των αρωμάτων, της γραφής και της ομορφιάς. Ο θεός Κρόνος την ερωτεύτηκε, όταν όμως το ανακάλυψε η σύζυγός του, Ρέα, αυτός μεταμορφώθηκε σε άλογο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την Ωκεανίδα Φιλύρα και τον Κρόνο να γεννηθεί ο Κένταυρος Χείρων, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός άλογο. Για να απαλύνει τον πόνο, την ντροπή και την απελπισία που ένιωθε η Φιλύρα, ο Κρόνος τη μεταμόρφωσε στο ομώνυμο δέντρο. Μάλιστα λέγεται πως όποιος κοιμόταν κάτω από τη φλαμουριά, μεταφερόταν στην γη των Νεραϊδών.

 

Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη - Βοτανικός Κήπος