Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tilia cordata Mill.

Γένος: Tilia

Οικογένεια: Malvaceae / Μαλαχοειδή
Συχνές ονομασίες: Linden, small leaf European linden, small leaf lime / Φιλύρα η καρδιόφυλλος, φιλύρα η μικρόφυλλη, φλαμουριά, φλαμούρι, λίπα, φιλύρα, τιλιά, φλουριά, φίλυρα.

Φυλλοβόλο δένδρο με καρδιόσχημα, οδοντωτά φύλλα και μικρά υποκίτρινα άνθη σε ταξιανθίες στις αρχές του καλοκαιριού.

Αποτελούν καλή επιλογή καλλωπιστικού δέντρου, καθώς πέραν της ομορφιάς της και των αρωματικών λουλουδιών της παρέχει καλή σκιά με το πλούσιο φύλλωμα της. Αποτελούν επίσης πολύ χρήσιμα δέντρα για τους μελισσοκόμους καθώς τα λουλούδια της είναι πλούσια σε νέκταρ και παράγεται ένα πολύ ανοιχτόχρωμα αλλά και πολύ γευστικό μέλι.  Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή αφεψήματος γνωστού ως τίλιο και βάμματα. Στη λαϊκή ιατρική είναι πολύ γνωστά τόσο τα άνθη όσο κι ο κορμός του δέντρου και χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Η Φιλύρα, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν θεότητα της ανάρρωσης και της ευωδίας και ο θεός Κρόνος ερωτευμένος μαζί της. Όταν το ανακάλυψε αυτό η σύζυγός του, η Ρέα, ο Κρόνος μεταμορφώθηκε σε άλογο και ο καρπός του έρωτα τους με τη Φιλύρα ο Κένταυρος Χείρων ήταν μισός άνθρωπος και μισός άλογο, γεγονός που πίκρανε την Φιλύρα. Ο Κρόνος για να την ηρεμήσει και να της απαλύνει τον πόνο την μεταμόρφωσε στο εν λόγω δέντρο. Όπου η παράδοση αναφέρει πως όποιος κοιμόταν στη σκιά της φλαμουριάς, μεταφερόταν στον κόσμο των Νεράιδων.

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος