Φλαμουριά (τίλια, φίλυρα) - Tilia 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tilia cordata Mill.

Γένος: Tilia

Οικογένεια: Malvaceae / Μαλαχοειδή
Συχνές ονομασίες: Linden, small leaf European linden, small leaf lime / Φιλύρα η καρδιόφυλλος, φιλύρα η μικρόφυλλη, φλαμουριά, φλαμούρι, λίπα, φιλύρα, τιλιά, τίλιο, φλουριά, φίλυρα.

Φυλλοβόλο, καλλωπιστικό δένδρο με καρδιόσχημα, οδοντωτά φύλλα και μικρά υποκίτρινα, αρωματικά άνθη σε ταξιανθίες στις αρχές του καλοκαιριού. Το πλούσιο φύλλωμα της παρέχει καλή σκίαση και τα πλούσια σε νέκταρ άνθη της την καθιστούν μελισσοκομικό φυτό με το μέλι της να είναι ανοιχτόχρωμο κι ιδιαίτερα γευστικό. Τα άνθη της συγκομίζονται και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αφεψήματος, το τίλιο. Στη λαϊκή ιατρική πέραν του αφεψήματος των άνθεων της χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες κι ο φλοιός του κορμού της. 

Η Φιλύρα, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν θεότητα της ανάρρωσης και της ευωδίας με  το θεό Κρόνο ερωτευμένος μαζί της. Ο Κρόνος μεταμορφώθηκε σε άλογο όταν ανακάλυψε η σύζυγος του Ρέα τον έρωτα του με τη Φίλυρα, με την οποία είχε και παιδί, τον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός άλογο, γεγονός που πίκραινε τη Φιλύρα. Ο Κρόνος για να την ηρεμήσει και να της απαλύνει τον πόνο την μεταμόρφωσε στο εν λόγω δέντρο. Όπου η παράδοση αναφέρει πως όποιος κοιμόταν στη σκιά της φλαμουριάς, μεταφερόταν στον κόσμο των Νεράιδων.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο είδη φλαμουριάς:

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.