Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Thymus vulgaris

Γένος: Thymus

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή

Συχνές ονομασίες: garden thyme, English thyme, thyme, common thyme / θύμος ο κοινός, θυμάρι, θύμιο.

Αειθαλής θάμνος αποτελούμενος από μακριά στελέχη που φτάνει σε ύψος 30 εκατοστών. Τα ελλειψοειδούς σχήματος, μικρά, αρωματικά φύλλα του, γίνονται πρασινοκαφέ κατά την αποξήρανσή τους κι έχουν δυνατή γεύση.

Το φυτό ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, χρειάζεται καλή αποστράγγιση για την αποφυγή ασθενειών. Είναι ανθεκτικό στη ξηρασία αλλά για να είναι αποδοτικό θέλει ένα πολύ ελαφρύ πότισμα.

Το θυμάρι είναι μελισσοκομικό φυτό αλλά παρουσιάζει και φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως από την παραδοσιακή λαϊκή ιατρική αλλά κι από τις σύγχρονες φαρμακοβιομηχανίες. Όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική καθώς επίσης και στην κοσμετολογία στην παρασκευή κυρίως οδοντόπαστας.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, στο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» αναφέρεται στο άγριο θυμάρι ως «ἕρπυλλος» και σημειώνει τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό κι ως τονωτικό.

Στον Κήπο μας μπορείται να βρείτε διάφορα είδη θυμαριού όπως:

  • Άγριο θυμάρι – Thymus serpyllum
  • Μαστιχοθύμαρο – Thymus mastichina
  • Λεμονοθύμαρο – Thymus citriodorus

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.


Λίστα
Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707.

Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος