Αγριο θυμάρι - Thymus serpyllum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Thymus serpyllum

Γένος: Thymus

Οικογένεια: Lamiaceae
Συχνές ονομασίες: Wild thyme, mother of thyme, Breckland thyme, Breckland wild thyme, creeping thyme, elfin thyme / Θυμάρι το έρπυλο, θύμος ο σερπύλλος, άγριο θυμάρι, αγριοθύμαρο, έρπυλος.

Αειθαλές φρυγανώδες φυτό, αποτελούμενο από μακριά στελέχη που φτάνει σε ύψος 30 εκατοστών. Τα ωοειδούς σχήματος, μικρά, αρωματικά φύλλα του, γίνονται πρασινοκαφέ κατά την αποξήρανσή τους κι έχουν δυνατή γεύση.

Το φυτό ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, χρειάζεται καλή αποστράγγιση για την αποφυγή ασθενειών. Είναι ανθεκτικό στη ξηρασία αλλά για να είναι αποδοτικό θέλει ένα πολύ ελαφρύ πότισμα.

Το θυμάρι είναι μελισσοκομικό φυτό αλλά παρουσιάζει και φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως από την παραδοσιακή λαϊκή ιατρική αλλά κι από τις σύγχρονες φαρμακοβιομηχανίες. Όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική καθώς επίσης και στην κοσμετολογία στην παρασκευή κυρίως οδοντόπαστας.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, στο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» αναφέρει το φυτό ως «ἕρπυλλος» και σημειώνει τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό κι ως τονωτικό.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη θυμαριού, όπως:

  • κοινό θυμάρι – Thymus vulgaris
  • άγριο θυμάρι – Thymus serpyllum
  • μεσογειακό άγριο θυμάρι – Thymbra capitata
  • μαστιχοθύμαρο – Thymus mastichina
  • λεμονοθύμαρο – Thymus citriodorus
  • σατουρέγια / θρούμπι – Satureja montana
  • αλογοθύμαρο – Anthyllis hermanniae
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.