Θρούμπι καλοκαιρινό - Satureja hortensis 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Satureja hortensis

Γένος:  Satureja

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: savory, summer savory / Θρούμπι καλοκαιρινό, γεροντόχορτο, τραγορίγανος, ζαμπούρι.

Το θρούμπι αποτελεί βότανο με αρχαία φήμη, που θεωρείται τόσο μαγειρικό όσο και φαρμακευτικό φυτό. Η συγκεκριμένη είναι η καλοκαιρινή ποικιλία που καλλιεργείται ως εδαφοκαλυπτικό φυτό για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά η κυρίως χρήση της βρίσκεται στην κουζίνα, καθώς αποτελεί ένα αρωματικό βότανο που προσδίδει γεύση στο φαγητό.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο θρούμπι ως θύμβρα, αλλά αναφέρει και τα ονόματα ὀρσίνη, προβάτιος, ὀσμῖτις, ὀρίγανον ἄγριον, ἀγήρατον, και το περιγράφει ως φυτό που φύεται σε βραχώδη εδάφη, την παρομοιάζει στις ιδιότητες με το θυμάρι και προτείνει τη χρήση του ως ευεργητική για την υγεία και διακρίνει δύο ποικιλίες.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο ποικιλίες:

  • Satureja hortensis – καλοκαιρινό θρούμπι
  • Satureja montana – χειμερινό θρούμπι

Ενδεικτικά αναφέρονται μέρικές ιδιότητες του εν λόγω βοτάνου, όπως η καταπραϋντική δράση του σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών και κυρίως της δυσπεψίας, παρουσιάζει αντιβακτηριακή κι αντιμυκητιακή δράση, καταπραΰνει, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα, επιφέρει εμμηνόρροια.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.