Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Taraxacum officinalis

Γένος: Taraxacum

Οικογένεια: Asteraceae
Συχνές ονομασίες: Dandelion  / Ταραξάκος ο φαρμακευτικός, ταραξάκο, πικραλίδα, δόντι λιονταριού, αγριοράδικο, ραδίκι του βουνού.

Πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό αποτελούμενο από επιμήκη, οδοντωτά φύλλα και κίτρινες κεφαλές άνθεων, που εν συνεχεία το κάθε λουλούδι μετατρέπεται σε χνουδωτή μπάλα, και διασκορπίζεται με το φύσημα του ανέμου και σημειώνεται με τον τρόπο αυτό η διασπορά των σπόρων. Πρόκειται για άγριο φυτό της υπαίθρου με πληθώρα ωφέλιμων στοιχείων, ιδιαίτερα πλούσιο σε διατροφική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες και μακραίωνη ιστορία. Χρησιμοποιούνταν ως τροφή κι ως φάρμακο σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, γραπτές αναφορές υπάρχουν πχ για τους αρχαίους Κινέζους, Άραβες αλλά και Έλληνες,  Μάλιστα το όνομα ταραξάκο προκύπτει από τη λέξη ταραχή, καθώς πιστεύονταν πως η κατανάλωση του προφυλάσσει από τις ταραχές.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.