Τανατσέτο - Tanacetum parthenium 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tanacetum parthenium

Γένος: Tanacetum

Οικογένεια: Asteraceae
Συχνές ονομασίες: Feverfew, bachelor buttons / Πύρεθρον το παρθένιον, τανατσέτο, παρθενούλι, βασκαντήρα.

Πολυετές, ποώδες φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 70 εκατοστά, αποτελούμενο από αρωματικά, πικάντικα, ελαφρώς κιτρινοπράσινα φύλλα, τα οποία φύονται άναρχα. Ανθοφορεί με μικρά, λευκά άνθη με κίτρινο κέντρο, όμοια με αυτά της μαργαρίτας και του χαμομηλιού.

Αυτοφυές σε βραχώδεις πλαγιές, αποφεύγει τα όξινα εδάφη, δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά, ανθεκτικό στους ισχυρούς ανέμους αλλά όχι στη θαλάσσια αύρα και τις παραθαλάσσιες θέσεις φύτευσης.

Το φυτό χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία στην μαγειρική και τα αποξηραμένα του άνθη στη ζαχαροπλαστική αλλά κι ως αφέψημα. Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία, στη χημική βιομηχανία παρασκευής εντομοαπωθητικών καθώς κι ως αρωματικό σε τσίχλες.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την Ασία κι αποτελεί φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία του πυρετού. Το φυτό, σήμερα, καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις παγκοσμίως λόγω της υψηλής φαρμακευτικής του σημασίας, η οποία ολοένα κι αυξάνεται καθώς βάσει σύγχρονων ερευνών οι ιδιότητες του φυτού κι οι θεραπευτικές του χρήσεις ολοένα κι αυξάνονται. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «πύρεθρον» κι αναφέρεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού, παρουσιάζοντας τις ανθελμινθική και καταπραϋντική του δράση.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.