Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Symphoricarpus racemosus (συνων.: Symphoricarpus albus)

Γένος: Symphoricarpus

Οικογένεια: Caprifoliaceae
Συχνές ονομασίες: Snow berry, coralberry  / Συμφορίκαρπος μαργαριτάρι.

Φυλλοβόλος, διακοσμητικός θάμνος με υψηλή ανθεκτικότητα στις ακραίες συνθήκες. Φέρει συστάδες από μικρούς, λευκούς καρπούς, σπογγώδεις στο εσωτερικό τους, που παρομοιάζονται με φρέσκο – αφρώδες χιόνι. Το όνομα του γένους συμφορίκαρπος προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις συμφορεῖν, που σημαίνει φέρουμε μαζί, και καρπός.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή, παραδοσιακή φαρμακευτική κυρίως σε διάφορες φυλές της Αμερικής. Συγκεκριμένα, οι καρποί του φυτού χρησιμοποιήθηκαν στη θεραπεία εγκαυμάτων, κονδυλωμάτων, εξανθημάτων και πληγών, αλλά και στην αντιμετώπιση της ναυτίας κυρίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, οι καρποί τρίβονταν στην περιοχή της μασχάλης ως φυσικό αντιιδρωτικό. Από το φυτό παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα επουλωτικές κρέμες χεριών.

Πρόκειται για δηλητηριώδεις καρπούς για τον άνθρωπο κι είναι κι ιδιαίτερα τοξικοί και στους σκύλους.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “συμφορίκαρπος”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.