Σχοινόπρασο - Allium schoenoprasum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Allium schoenoprasum

Γένος: Allium

Οικογένεια: Liliaceae / ‎Λειριοειδή
Συχνές ονομασίες: chives / Σχοινόπρασο

Αρωματικό, ποώδες φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα προσδίδοντας ήπια γεύση κρεμμυδιού. Το φυτό αποτελείται από λεπτά, σκουροπράσινα, μακριά φυλλάρια σα γρασίδι που σχηματίζουν πυκνές συστάδες μέσα από τις οποίες ξεπροβάλλουν ανθοφόρες μωβ μπάλες.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές κι εντομοαπωθητικές ιδιότητες κι επιλέγεται στους οικιακούς κήπους πέραν της καλλωπιστικής του αξίας και για τον έλεγχο των παρασίτων.

Αναπτύσσεται εύκολα σε σχεδόν σε κάθε είδους έδαφος αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις και προτιμάει τις ηλιόλουστες έως και ημισκιερές θέσεις φύτευσης. 

Υπάρχουν αναφορές ότι το σχοινόπρασο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τη φαρμακευτική δράση και χρήση του, όπως για την προώθηση της εφίδρωσης και της ανδρικής γονιμότητας, ως διουρητικό, αντιφλεγμονώδες κ.ά. Σε ορισμένους πολιτισμούς πιστεύονταν ότι κρεμώντας σχοινόπρασο στις πόρτες των σπιτιών τους θα απέτρεπαν κακά πνεύματα κι ασθένειες και θα τους “βοηθούσε” στην απόκτηση περιουσίας ήπια διεγερτική δράση καθώς και διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Ο μεγάλος φαρμακολόγος της αρχαιότητας Διοσκουρίδης το αναφέρει ως “ὀφιόσκορδον”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.