Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Solidago virgaurea

Γένος: Solidago

Οικογένεια: Caprifoliaceae
Συχνές ονομασίες: Goldenrod, woundwort  / Σολιδάγο η χρυσόβεργα.

Πολυετές, ποώδες φυτό αποτελούμενο από όρθιες συστάδες μίσχων με επιμήκη, οδοντωτά φύλλα και χρυσοκίτρινα άνθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 70εκ. και δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις με καλή αποστράγγιση.

Το φυτό πέραν της καλλωπιστικής του αξίας παρουσιάζει πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων, συγκαταλλέγοντας το στα πολύτιμα φαρμακευτικά βότανα. Συγκεκριμένα στο φυτό αποδίδονται διουρητικές ιδιότητες και συστήνεται από τη βοτανοθεραπεία σε περιπτώσεις διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος. Παρουσιάζει, επίσης, αντιμυκητιακή δράση ειδικά κατά του μύκητα Candida. Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, γαστρεντερίτιδας, χρόνιας καταρροής, ως στοματικό διάλυμα κ.ά.

Ο Άγγλος βοτανολόγος του 15ου αιώνα John Gerarde ανέφερε στον κατάλογο των φυτών “The Herball – Generall historie of plantes” ότι το εν λόγω βότανο υπερέχει από όλα τα άλλα βότανα στο να σταματάει την αιμορραγία των πληγών.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “σολιδάγο”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.