Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Saponaria officinalis

Γένος: Saponaria

Οικογένεια: Caryophyllaceae
Συχνές ονομασίες: Soapwort / Σαπωναρία η φραμκαευτική, σαπουνόχορτο, καλοστρούθι, τσουένι, χαλβαδόριζα.

Ποώδες φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1 μέτρο, αποτελουμενο από όρθια στελέχη με λογχοειδή φύλλα και ταξιανθίες από ροζ άνθη σε σχήμα αστεριού κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Αποτελεί ένα χρήσιμο βότανο κι όπως υποδηλώνει και το όνομα του χρησιμοποιούνταν ως σαπούνι για το πλύσιμο μαλλιού παλαιότερα έως και ρούχα τους νεότερους χρόνους, με το φυτό να είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Το φυτό παρουσιάζει και φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποίηθηκε από τη λαϊκή παραδοσιακή φαρμακευτική κυρίως για την ανακούφιση συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού ως αποχρεμπτικό αλλά κι ως διουρητικό, σε διάφορες δερματικές παθήσεις, για την ανακούφιση αρθριτικών και ρευματικών πόνων κ.ά. Κατά την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης τον καρπό του φυτού “στρουθείον ή στρουθίον” τον “συνταγογραφούσε” ως μαλακτικό και τη ρίζα ως καθαρτικό των λοχείων και για παθήσεις του τραχήλου της μήτρας.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.