Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Sambucus nigra

Γένος: Sambucus

Οικογένεια: Adoxaceae
Συχνές ονομασίες: Elder / Σαμπούκος, ζαμπούκος, αφροξυλιά, κουφοξυλιά.

Πολυετές, ποώδες φυτό, αποτελούμενο από σύνθετα φύλλα και ταξιανθίες μικρών λευκών έως κρεμ άνθεων κατά τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους στους τοξικούς καρπούς του φυτού.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από την παραδοσιακή, λαϊκή ιατρική πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, αποδίδοντας του πλήθος φαρμακευτικών δράσεων, όπως ως αντισπασμωδικό, εμετικό, καθαρτικό, ηρεμιστικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, ως θεραπεία των ρευματισμών, του διογκωμένου θυρεοειδούς αδένα, του άσθματος, ακόμη και σε περπτώσεις με δαγκώματα φιδιών. Το φυτό είναι δηλητηριώδες και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, γαστρεντερίτιδα, ερεθισμό του δέρματος ακόμη κι ανακοπή. Η μυρωδιά του φυτού αναφέρεται ότι διώχνει τα παράσιτα.

Το φυτό δεν παρουσιάζει εδαφικές ιδιαιτερότητες. Προτιμάει τις σκιερές θέσεις φύτευσης και τα υγρά εδάφη. Χρήζει προσοχής καθώς αναφέρεται ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των γειτονικών του φυτών.

Συναντάται, ως αυτοφυές, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα κι αναφέρεται στα κείμενα των φαρμακολόγων της εποχής. Συγκεκριμένα, ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος το αναφέρει ως ”κτέα ή ἀκταία” κι ο πατέρας της φαρμακολογίας, Διοσκουρίδης, ως ”χαμαιάκτη”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.