Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Sambucus nigra

Γένος: Sambucus

Οικογένεια: Adoxaceae
Συχνές ονομασίες: elder, saco, black elderberry, European black elderberry, alderne, bore wood, bourtree, common elder, Saüc negre, mustaselja, Sureau noir, Schwarzer Holunder / Σαμπούκος, ζαμπούκος, κουφοξυλιά, αφροξυλιά, φροξυλιά, φροξυνάνθι, γέροντας, πρεσβύτερος, σακουφοξυλιά, ζντόκος, αφροξυλάνθη.

Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10μ. Αποτελείται από λογχοειδή, οβάλ φύλλα κι αρωματικά, λευκά – μπεζ άνθη κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Στη συνέχεια καρποφορεί με συστάδες από μικρούς, σκουρόχρωμους, σφαιρικούς καρπούς σαν μούρα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική για χρωματισμό και γεύση π.χ. σε μαρμελάδες. Αποτελεί αυτοφυές είδος στον ελλαδικό χώρο σε δασώδεις περιοχές.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα κι ο Διοσκουρίδης αναφέρεται σε αυτό με το όνομα “ἀκτῆ” κι αναφέρεται στις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως ως εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, για το “κακοστόμαχο”, ως καθαρτικό φλεγμάτων και χολής αλλά κι ως κατάπλασμα σε δερματικές παθήσεις ακόμη κι ως βαφή μαλλιών.  Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος αναφέρεται σε αυτό ως ”κτη ή άκτεος“. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό βότανο από την παραδοσιακή, λαϊκή φαρμακευτική κυρίως ως αντιπυρετικό και διουρητικό. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία και φαρμακευτική έχουν γίνει πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια κυρίως στα άνθη του φυτού και των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων που περιέχουν. Χρησιμοποιείται από τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία λόγω των αντιβακτηριακών, αντιιικών, αντικαταθλιπτικών, αντικαρκινικών και υπογλυκαιμικών ιδιότητες, καθώς και λόγω της δράσης του στη μείωση της συγκέντρωσης λίπους και λιπιδίων στο σώμα.

Στις αγροτικές περιοχές της Αγγλίας πιστεύονταν ότι το φυτό κατοικείται από την Μητέρα Κουφοξυλιά κι οι ξυλοκόποι απάγγειλαν κατευναστικούς στίχους, προς αποφυγή του θυμού της.

Στον Κήπο μας θα βρείτε και το είδος Sambucus ebulus ( dwarf elder, dwarf elderberry /  Σαμπούκος ο έβουλος) τη “χαμαιάκτη” του Διοσκουρίδη. Πρόκειται για χαμηλότερου ύψους φυτού με παρόμοια όψη και χαρακτηριστικά.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.