Ρίγανη - Origanum vulgare 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Origanum vulgare

Γένος: Origanum

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: oregano, greek oregano, origanum onites, wild marjoram / ορίγανον το κοινόν, ρίγανη.

Αρωματικό, ποώδες, πολυετές, μεσογειακό φυτό με μικρά, αντίθετα φύλλα μήκους και μικρά, λευκά ή μοβ άνθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές κι η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Η ρίγανη πέρα της μαγειρικής χρήσης της ως καρύκευμα έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και καταναλώνεται κι ως αφέψημα. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίγανης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, πχ ο Ιπποκράτης πρότεινε τη χρήση της ως αντισηπτικό.

Στον Κήπο μας θα βρείτε εκτός της κοινής ρίγανης, με τα λευκά άνθη, και την πολύ αρωματική, μικρόφυλλη παραδοσιακή, ελληνική ή κυκλαδίτικη ρίγανη με τα μωβ άνθη (Origanum vulgare var. hirtum), καθώς και την καλλωπιστική ρίγανη Κεντ (Origanum rotundifolium “Kent Beauty” – ornamental oregano), η οποία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανθοφορεί με εντυπωσιακές ροζ-φούξια ταξιανθίες με μεγάλα βράκτια.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.