Ράμνος - Rhamnus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Rhamnus spp.

Γένος: Rhamnus

Οικογένεια: Rhamnaceae
Συχνές ονομασίες: Buckthorn / Ράμνος, κιτρινόξυλο, βουρβουλιά.

Ακανθώδης θάμνος ή μικρό δέντρο με απλά, επιμήκη, οβάλ, αντίθετα φύλλα, συνήθως ελαφρώς οδοντωτά, τα οποία φύονται συνήθως σε ζεύγη. Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης με μικρού μεγέθους κιτρινοπράσινα, αρωματικά συνήθως άνθη αποτελούμενα από τέσσερα πέταλα, τα οποία δίνουν τη θέση τους, το φθινόπωρο, σε μαύρου ή κόκκινου χρώματος καρπούς, οι οποίοι μοιάζουν με μούρα. Οι σπόροι των καρπών είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη. Το έλαιο των σπόρων χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπαντικών ελαίων, στα εκτυπωτικά μελάνια καθώς και στη σαπωνοποιεία.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, στο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» αναφέρει το φυτό ως «ῥάμνος» και του προσδίδει καθαρτικές και χωλαγωγικές ιδιότητες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.