Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tanacetum parthenium

Γένος: Tanacetum

Οικογένεια: Asteraceae

Συχνές ονομασίες: feverfew / Τανάκητον το παρθένιον, τανατσέτο, παρθενούλι, βασκαντήρα, καρυοφύλλι, βαλσαμόχορτο, χρυσάνθεμο, κρινάνθεμο, αθανασία.

Πολυετής πόα αποτελούμενη από πολυάριθμες ταξιανθίες με άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Η ανθοφορία του διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου. Το φυτό δε ξεπερνάει σε ύψος τα 60εκ.

Ευδοκιμεί σε εδάφη με καλή αποστράγγιση και προσήλιες θέσεις φύτευσης.

Το φυτό ήταν γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη ως “παρθένιον” λόγω της ισχυρής θεραπευτικής δράσης που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, στην παραδοσιακή φαρμακευτική το βότανο αυτό θεωρούνταν ως γυναικείο υμνόντας τις ικανότητες του ως “γενικο δυναμωτικό και καθαριστικό της μήτρας, αποβάλλει τον πλακούντα και εκάνει στη γυναίκα όλα τα καλά που μπορεί να ελπίζει από το βότανο” σύμφωνα με τον Άγγλο ιατρό Νίκολα Κουλπέπερ. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως αντιπυρετικό, εμμηναγωγό, αναλγητικό, κατά των ρευματικών κι αρθριτικών πόνων κ.ά. Σήμερα σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες το βότανο αποδεικνύεται ότι εμποδίζει την απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία πιστεύεται ότι πυροδοτεί τις ημικρανίες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.