Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Osmanthus fragrans
Γένος: Osmanthus
Οικογένεια: Oleaceae
Συχνές ονομασίες: Sweet osmanthus, fragrant olive / Όσμανθος.
Καλλωπιστικός αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο αποτελούμενο από πολλές διακλαδώσεις με πυκνό φύλλωμα από ωοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα φύλλα με ελαφρώς οδοντωτά, συνήθως, περιθώρια που θυμίζουν τα φύλλα της δάφνης. Το φυτό ανθοφορεί κατά τα τέλη του καλοκαιριού με αρωματικές, μασχαλιαίες συστάδες υποκίτρινων έως λευκών άνθεων και την άνοιξη καρποφορεί με σκουρόχρωμους, σχεδόν μαύρους σαρκώδεις καρπούς. Το άρωμα των λουλουδιών του θυμίζει το άρωμα των ώριμων ροδάκινων ή βερίκοκων.
Τα λουλούδια του φυτού στους ασιατικούς λαούς χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αρωματικού αφεψήματος μαζί με φύλλα πράσινου ή μαύρου τσαγιού. Επίσης, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και την μαγειρική για τον αρωματισμό των πιάτων καθώς και στην παρασκευή μαρμελάδων. Επίσης, χρησιμοποιείται όπως κι η λεβάντα ως αρωματικό κι εντομοαπωθητικό μέσα στις ντουλάπες. Το εκχύλισμα των λουλουδιών του θεωρείται πολύτιμο και χρησιμοποιείται σε μερικά από τα ακριβότερα αρώματα.
Το όνομα του γένους όσμανθος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις οσμή και άνθος και το επίθετο fragrans στην επιστημονική ονομασία του φυτού σημαίνει επίσης αρωματικό καθώς το χαρακτηριστικό αυτού του φυτού είναι το έντονο άρωμα του, που δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την ονοματοδοσία του.
Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “όσμανθος ο εύωσμος”.
Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή, παραδοσιακή φαρμακευτική συγκαταλλέγοντας το στα φαρμακευτικά βότανα. Στην Κίνα το αφέψημα των λουλουδιών προτείνεται στις γυναίκες με ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο για τη ρύθμιση αυτού, ενώ σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι τα λουλούδια του όσμανθου παρουσιάζουν νευροπροστατευτική αλλά κι αντιοξειδωτική δράση.
Ευδοκιμεί σε προσήλιες έως και ημισκιερές θέσεις φύτευσης σε εδάφη με καλή αποστράγγιση. Απαιτεί τακτικά ποτίσματα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κι εμφανίζει αντοχή στον παγετό, τη ξηρασία και μέτρια αντοχή στην αλατότητα.