Νιγκέλα - Nigella 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Nigella spp.

Γένος: Nigella

Οικογένεια: Ranunculaceae
Συχνές ονομασίες: black cumin / Νιγκέλα, μελάνθιον, νιγέλα, νιτζέλλα, μαύρο κύμινο, μαυροκούκι, μαυροσίταρο.

Μονοετές βότανο αποτελούμενο απο ευθυτενή βλαστό που φτάνει σε ύψος τα 30εκ., με φύλλα που θυμίζουν άνηθο, στην κορυφή του οποίου φύονται ιδιαίτερης ομορφιάς, γαλαζομώβ άνθη με μαύρους σπόρους, οι οποίοι συλλέγονται όταν ωριμάσουν.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο ποικιλίες:

  • Nigella sativa (Fennel flower, black cumin, kalonji) / Νιγέλα η ήμερη, μαυροσούσαμο, μαυροκούκι και
  • Nigella damascena (Love-in-a-mist, ragged lady, devil in the bush, black cumin) / Νιγέλα η δαμασκηνή. Όμοιο στην όψη φυτό, οι σπόροι του οποίου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των σπόρων του μαυροσούσαμου.

Το είδος Nigella sativa ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως “μελάνθιον” και το αναφέρει ως θεραπεία στις κεφαλαλγίες, ρινικές καταρροές, πονόδοντους, εντερικά παράσιτα και αν καταναλώνεται για πολλές ημέρες το ανέφερε ως διουρητικό, εμμηναγωγό κι ότι αύξανε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες. Ιδιότητες που αποδίδονται ακόμη και σήμερα στο φυτό από τη λαϊκή, παραδοσιακή φαρμακευτική ιδιαίτερα των ασιατικών λαών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σπόροι του εν λόγω φυτού βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών αλλά και λάδι μαύρου κυμίνου στους τάφους πολλών Φαραώ, καθώς χρησιμοποιούνταν κι ως φαρμακευτικό αλλά κι ως καλλωπιστικό για τις γυναίκες. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε το έλαιο στο μπάνιο της κι η βασίλισσα Νεφετρίτη για τον καλλωπισμό των μαλλιών της.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.