Νεροκάρδαμο - Nasturtium officinale 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Nasturtium officinale

Γένος: Nasturtium

Οικογένεια: Brassicaceae
Συχνές ονομασίες: Watercress, yellowcress / Ναστούρτιο το φαρμακευτικό, νεροκάρδαμο.

Πολυετής, έρπουσα, ανθεκτική, ένυδρη πόα ταχείας ανάπτυξης, αποτελούμενη από ωοειδή, μικρά, πράσινα, εδώδιμα φυλλάρια.  Ανθοφορεί από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Προτιμά τις προσήλιες θέσεις φύτευσης, δεν αναπτύσσεται υπό σκιάν και προτιμά τα αργιλοπηλώδη, αμμώδη, υγρά εδάφη.

Τα εδώδιμα φύλλα της είναι πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, πολύτιμη πηγή βιταμινών, κυρίως C, και ιχνοστοιχείων καθιστώντας το φυτό ένα  εξαιρετικό αποτοξινωτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Στην αρχαία Ελλάδα συμβούλευαν οι “έξυπνοι” τους “χαζούς” να τρέφονται με κάρδαμο καθώς πιστεύονταν ότι διόρθωνε εγκεφαλικές διαταραχές. Ενώ ο Ξενοφώντας συνιστούσε στους Πέρσες να δίνουν νεροκάρδαμο στα παιδιά τους για να καρδαμώσουν. Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, στο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» αναφέρει το φυτό ως «σισύμβριον» αλλά κι ως καρδαμίνην, σίον, σισύμβριον ἕτερον και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ένυδρη αυτή πόα με τη δυνατή γεύση παρουσιάζει θερμαντικές και διουρητικές ιδιότητες όταν καταναλώνεται ωμή.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.