Νεραγκούλα - Ranunculus spp. 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ranunculus spp. (sceleratus, asiaticus)

Γένος: Ranunculus

Οικογένεια: Ranunculaceae
Συχνές ονομασίες: buttercup, celery-leaved buttercup, cursed crowfoot, celery-leaf buttercup, cursed buttercup/ Νεραγκούλα, ρανούγκουλος, ρανούγκουλος ο ολέθριος, βατράχιον το ολέθριο, προβατάρης.

Ετήσιο ή βραχύβιο πολυετές, πολύκλαδο, ανθοφόρο φυτό που φτάνει σε ύψος περίπου 60 εκατοστών. Αποτελείται από ανοιχτού πράσινου χρώματος, γυμνούς μίσχους, ενώ  στη βάση του φυτού φύονται επιμήκη, πολυσχιδή φύλλα.

Αποτελεί ιδιαίτερα αγαπητό φυτό λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του με πανέμορφα άνθη σε μεγάλη ποικιλία ζωηρών χρωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως και σε ανθοσυνθέσεις, οι οποίες μάλιστα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ανθοδοχείο.

Το φυτό ανθίζει κατά τα τέλη του χειμώνα έως και τα μέσα περίπου της άνοιξης. Προτιμάει τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης και τα υγρά, αργιλοπηλώδη εδάφη κι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα ή ασθένειες.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κρίνον βασιλικόν ή κρινάνθεμον» σημειώνοντας τις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισυμφορητικές ιδιότητες του φυτού.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.