Νεραγκούλα - Ranunculus sceleratus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ranunculus sceleratus

Γένος: Ranunculus

Οικογένεια: Ranunculaceae
Συχνές ονομασίες: Celery-leaved buttercup, cursed crowfoot, celery-leaf buttercup, cursed buttercup/ Νεραγκούλα, ρανούγκουλος, ρανούγκουλος ο ολέθριος, βατράχιον το ολέθριο, προβατάρης.

Ετήσιο ή βραχύβιο πολυετές, πολύκλαδο φυτό που φτάνει σε ύψος περίπου τα 60 εκατοστά. Αποτελείται από ανοιχτού πράσινου χρώματος, κοίλους, γυμνούς μίσχους, οι οποίοι φέρουν ελαφρώς ραβδώσεις. Τα φύλλα που φύονται στη βάση του φυτού είναι επιμήκη, ωοειδούς σχήματος ή νεφροειδή κι έχουν 3-5 ρηχούς λοβούς κατά μήκος των περιθωρίων τους. Τα φύλλα στους ανθοφόρους μίσχους είναι μικρότερου μεγέθους και με λιγότερους και στενότερους λοβούς κι οι ανώτεροι μίσχοι καταλήγουν σε κίτρινα λουλούδια αποτελούμενα από πέντε πέταλα και πέντε κιτρινοπράσινα σέπαλα, τα οποία πέταλα και τα σέπαλα έχουν περίπου το ίδιο μήκος και σχήμα μεταξύ τους, αλλά τα σέπαλα κάμπτονται προς τα κάτω. Στο κέντρο του λουλουδιού, υπάρχει ένα πυκνό σύμπλεγμα πράσινων στύλων σε σφαιροειδές έως ωοειδές σχήμα, το οποίο επιμηκύνεται και γίνεται πιο κυλινδρικό καθώς ωριμάζει το λουλούδι. Το φυτό ανθίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κι η ανθοφορία του διαρκεί περίπου 2 μήνες. Στη συνέχεια, τα λουλούδια αντικαθίστανται από συστάδες επίπεδων σπόρων.

Το φυτό προτιμά τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης και τα υγρά, αργιλοπηλώδη εδάφη κι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα ή ασθένειες.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κρίνον βασιλικόν ή κρινάνθεμον» σημειώνοντας τις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισυμφορητικές ιδιότητες του φυτού.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.