Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Malva sylvestris L.

Γένος: Malva

Οικογένεια: Malvaceae / μαλαχίδες ή μαλβίδες
Συχνές ονομασίες: common mallow, mallow, cheeses, high mallow tall mallow, mauve des bois / μαλάχη η άγρια ή αγρία, μολόχα, αγριομολόχα, αμπελόχα, μουλούχα, μουλούχα, μολάχη, μουλάγκα.

Πολυετές, αυτοφυές φυτό, το οποίο φτάνει σε ύψος το 1,5μ., αποπτελούμενο από σαρκώδη ρίζα, διακλαδισμένους, τριχωτούς βλαστούς και σχεδόν κυκλικά, οδοντωτά, τριχωτά φύλλα, που παρομοιάζονται με τα θαλάσσια χτένια. ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ροζ-μωβ άνθη με πέντε πέταλα.

Τα νεαρά φύλλα κι οι βλαστοί του φυτού καταναλώνονταν από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα το φυτό τον βοηθούσε στη σκέψη. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την αρχαιότητα έως και σήμερα από τη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική. Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “άγριος σίκνος”. Ενώ ο φαρμακολόγος της αρχαιότητας, Διοσκουρίδης, το αναφέρει ως “μολόχη ή μαλάχη κηπαία” αναφερόμενος στις φαρμακευτικές της ιδιότητες, όπως ως καταπραϋντικό του στομάχου αλλά κι ως κατάπλασμα στα τσιμπήματα σφηκών και μελισσών.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως, λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων, που παρουσιάζει από τη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική πολλών χωρών κυρίως ως γιατρικό για το βήχα αλλά ακόμη κι ως πανάκεια. Στην Ισπανία υπάρχει το γνωμικό : “Λαχανόκηπος και μολόχα, τα φάρμακα που χρειάζεται ένα σπίτι”. Ιδιότητες που συνεχώς επαληθεύονται από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.