Μέντα - Mentha spicata 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Mentha spicata

Γένος: Mentha

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: mint / μέντα, δυόσμος, ηδύοσμος

Ποώδες φυτό με αρωματικά άνθη και φύλλα που χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική ως αρωματικό αλλά και στη λαϊκή ιατρική, καθώς και ως αφέψημα κι αιθέριο έλαιο. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός αναφέρουν τις φαρμακευτικές της ιδιότητες κατά του κρυολογήματος, της δυσπεψίας κ.ά. Ενώ οι αρχαίοι Άραβες τη χρησιμοποιούσαν σε μορφή ροφήματος για τη σεξουαλική διέγερση.

Η ονομασία της μέντας προήλθε από την αρχαία ελληνική ονομασία του φυτού “μίνθη”, η οποία σύμφωνα με την  μυθολογία φύτρωσε για πρώτη φορά στο βουνό Μίνθη της Τριφυλίας, όταν η Περσεφόνη ως ένδειξη αντιζηλίας στη Νύμφη Μίνθη του κάτω κόσμου που ο Άδης ερωτεύθηκε, την ποδοπάτησε και κατά το μαρτύριο της ο Άδης δε τη βοήθησε αλλά τη μεταμορφώσει σε φυτό, που δεν ήταν άλλο από την μέντα, αφιερωμένη από τότε στον Άδη.

Στον Κήπο μς θα βρείτε πολλά είδη μέντας. Μερικά εκ των οποίων είναι:

  • Νερομέντα / βληχώνι – Mentha aquatica
  • Φλισκούνι – Mentha pulegium 
  • Λεβαντομέντα – Mentha piperita “Lavendula”
  • Αφρικάνικη μέντα – Plectrantus coleoides
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.