Μελισσοβάλσαμο - Monarda didyma 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Monarda didyma

Γένος: Monarda

Οικογένεια: Lamiaceae
Συχνές ονομασίες: Scarlet beebalm, oswego tea / Μοναρδία, μελισσοβάλσαμο, άγριο ή κόκκινο περγαμόντο.

Ποώδες, πολυετές φυτό αποτελούμενο από όρθιες συστάδες μίσχων με αρωματικά, λογχοειδή φύλλα  και κόκκινου χρώματος άνθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το φυτό αποτελεί πόλο έλξης πτηνών και πεταλούδων.

Ευδοκιμεί σε ημισκιερές θέσεις και ελαφρώς υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Η λαϊκή ονομασία του μελισσοβάλσαμο αλλά και beebalm προέρχεται από τη χρήση των θρυμματισμένων φύλλων του στην καταπράυνση των τσιμπημάτων από μέλισσες. Το φυτό χρησιμοποιείται συχνά ως οικιακό φάρμακο για την αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών αλλά κι ως διουρητικό. Το αιθέριο έλαιο από το βότανο χρησιμοποιείται στη θεραπεία των ρευματισμών. Κατά τον 19ο αιώνα στην Αμερική πίστευαν ότι ήταν τονωτικό για τις νέες μητέρες  και προσφέρονταν στις μελλόνυμφες.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “μελισσοβάλσαμον”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.