Μελισσόχορτο - Melissa officianalis 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Melissa officianalis

Γένος: Melissa

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: balm, common balm, balm mint / Μέλισσα η φαρμακευτική, μελισσόχορτο, μελισσοβότανο, κιτροβάλσαμο, βάλσαμος, κοινό βάλσαμο, βάλσαμο μέντας.

Θαμνώδες φυτό με ωοειδή και οδοντωτά φύλλα που αναδύουν άρωμα λεμονιού. Ομοιάζει με την μέντα και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το φυτό της μακροζωίας κι ως ελιξήριο της ζωής. Τους καλοκαιρινούς μήνες ανθοφορεί με μικρά, πλούσια σε νέκταρ, λευκά άνθη, πραγματικό πόλο έλξης για τις μέλισσες και καθιστώντας το αμιγώς μελισσοκομικό φυτό.  Η επιστημονική – λατινική του ονομασία προέκυψε μάλιστα από την ιδιαίτερη προτίμηση των μελισσών προς αυτό.

Στο φυτό αποδίδεται μεγάλο πλήθος φαρμακευτικών ιδιοτήτων από την ανακούφιση του πονοκέφαλου, του πονόδοντου και της αϋπνίας μέχρι βοηθητικό σε διάφορες  παθήσεις. Πολλές από τις ιδιότητες του ήταν γνωστές και καταγεγραμμένες ήδη από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό ως μελίτταιον, μελίτταιναν, μελίφυλλον, ερυθρά, ονόματα που καταγράφει ο Διοσκουρίδης, ενώ ο ίδιος το αναφέρει ως μελισσόφυλλον, καταγράφοντας πλήθος ιδιοτήτων όπως ως κατάπλασμα (τα φύλλα του μαζί με κρασί) σε δαγκώματα από σκορπιούς και σκύλους κι ως αφέψημα σε πονόδοντους και δυσεντερίες, ως εμμηναγωγό, αντιμυκητιακό κ.ά. 

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “μελιτταίον ή μελόφυλλον”.

Πέραν των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική αλλά κι ως εναλλακτικό, φυτικό αντιφθειρικό στην κηπουρική. 

Φυτό άμεσα συνυφασμένο με τη λαϊκή μας παράδοση, καθώς γίνεται αναφορά σε αυτό και στα κάλαντα των Χριστουγέννων ότι με αυτό “νίβονται οι κυράδες” φανερώνοντας μας και την καλλυντική χρήση του.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.