Λυσιμαχία - Lysimachia atropurpurea 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lysimachia atropurpurea

Γένος: Lysimachia

Οικογένεια: Primulaceae
Συχνές ονομασίες: Purple loosestrife / Λυσιμαχία.

Ποώδες, πολυετές φυτό των Βαλκανίων, αποτελούμενο από όρθια στελέχη με λογχοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα και πορφυρά έως μωβ επάκρια, βοτρυοειδή άνθη κατά τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Προτιμά τις προσήλιες έως και ημισκιερές θέσεις και τα μεσαία έως υγρά εδάφη.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα κι αντλεί το όνομα του από τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετέπειτα βασιλιά της Θράκης Λυσίμαχο, καθώς αναφέρεται ότι χρησιμοποιούσε το φυτό απλώνοντας το πάνω στα τραύματα των στρατιωτών του για να τους σταματήσει την αιμορραγία.  Ετυμολογικά, αναλύεται από τις λέξεις λύσι και μάχειν που σημαίνει το σταμάτημα της μάχης και σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, το φυτό βρέθηκε από στρατιώτες κατά τη ξεκούραση τους μεταξύ των μαχών, όταν σταμάτησε δηλαδή η μάχη.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο φυτό με την ονομασία λυσιμάχειος, αναφερόμενος κυρίως στις αιμοστατικές ιδιότητες του φυτού αλλά και στην ικανότητα του να εκδιώκει ερπετά και ποντίκια καθώς καίγεται.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.