Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ajuga reptans

Γένος: Ajuga

Οικογένεια: Lamiaceae  / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: bugle, blue bugle, bugleweed, carpet bugleweed, bugleherb, bugleweed, carpetweed / Αγιούγκα η έρπουσα, λιβανόχορτο, δωδεκάνθι, αγριολίβανο, γραμπουνόχορτο.

Χαμηλό, ποώδες φυτό που δε ξεπερνά σε ύψος τα 30εκ. Φέρει μικρά μικρά, οβάλ φυλλάρια πάνω σε ευθυτενείς, χνουδωτούς μίσχους κι ανθοφορεί με μικρά, μπλε-μωβ άνθη, που φύονται μασχαλιαία.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική για τον καθαρισμό και την καλή λειτουργία του συκωτιού. Στο λιβανόχορτο αποδίδονταν επίσης τονωτική, στυπτική, επουλωτική, αναλγητική, καρδιοτονωτική κι υπακτική δράση. O Άγγλος βοτανολόγος και γιατρός N. Culpeper (1616 – 1654) αναφερόμενος τιμητικά στο λιβανόχορτο σημείωσε την επουλωτική δράση του βοτάνου σε εσωτερικούς μώλωπες λόγω πτώσης, ακόμη και στην επούλωση τραυμάτων στο σώμα και στα έντερα λόγω μαχαιρώματος.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο συγγενικό του είδος Ajuga chamaepitys – λυκοπόδιο ως «χαμαίπιτυς», το περιγράφει ως έρπουσα πόα με υπόκυρτα φύλλα κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες, δρα ενάντια στον ίκτερο εάν τα φύλλα της πίνονται μαζί με κρασί για επτά ημέρες, και κατά της ισχιαλγίας εάν καταναλώνονται τα φύλλα μαζί με μέλι για σαράντα ημέρες, αναφέρεται, επίσης, στη ηπατική και διουρητική δράση του φυτού. Το βότανο αυτό δίνονταν, επίσης, όπως αναφέρει ως αφέψημα σε όσοους είχαν λαβωθεί από ακόντιο, αλλά χρησιμοποιούνταν κι ως κατάπλασμα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.