Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lavandula stoechas

Γένος: Lavandula

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: Spanish levander, topped lavender, French lavender / λεβάντα η στοιχάς, άγρια λεβάντα, λεβάντα, αγριολεβάντα, λαμπρή, μυροφόρα, λαβαντή, χαμολίβανο, καραμπάσι, αβαγιανός.

Πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο, αποτελούμενος από γραμμικά, γκριζωπά, ελαφρώς χνουδωτά φύλλα, ο οποίος ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης με δίχειλα, μωβ άνθη σε πυκνά στάχια. Αποτελεί ένα από το πιο κοινά είδη λεβάντας που μπορεί να συναντήσει κανείς στον ελληνικό χώρο, ως αυτοφυή ή ως καλλιεργήσιμη, μαζί με τη λεβάντα τη στενόφυλλος (Lavandula angustifolia), η οποία αποτελεί και το φυτό, στο οποίο αποδίδεται η κοινή ονομασία λεβάντα. Αποτελεί εγγενές φυτό της Νοτ. Ευρώπης και χρησιμοποιείται ευρέως από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική λόγω της πληθώρας των φαρμακευτικών ιδιοτήτων που της αποδίδονται. Η συγκομιδή του φυτού θα πρέπει να γίνεται αφού ξεκινήσει άνθιση του.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «στοιχάς ή στοιχάσιν» κι αναφέρεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού ως θεραπεία της επιληψίας και της ψύξης.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη λεβάντας, όπως:

  • Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia “Silver leaf” )
  • Λεβάντα η στοιχάς – αγριολεβάντα (Lavandula stoechas subsp. pedunculata & L. stoechas “Madrid white”)
  • Λεβάντα η οδοντωτή (Lavandula dentata)
  • Λεβάντα η πλατύφυλλος (Lavandula latifolia “Spike lavender”)
  • Λεβάντα η θαλερή (Lavandula viridis)
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.