Βοτανικός Κήπος

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lavandula angustifolia

Γένος: Lavandula

Οικογένεια: Lamiaceae
Συχνές ονομασίες: English lavender, lavender, true lavender, garden lavendercommon lavender, narrow-leaved lavender / Λεβάντα η στενόφυλλος, άγρια λεβάντα, λεβάντα, αγριολεβάντα.

Πολυετής πόα που μπορεί να φτάσει σε ύψος 1,2 μ., αποτελούμενη από γραμμικά, γκριζωπά, ελαφρώς χνουδωτά φύλλα, η οποία ανθοφορεί από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο με δίχειλα, μωβ άνθη σε πυκνά στάχια. Αποτελεί ένα από το πιο κοινά είδη λεβάντας που μπορεί να συναντήσει κανείς στον ελληνικό χώρο, ως αυτοφυή ή ως καλλιεργήσιμη. Απαντάται συνήθως σε ξηρά, βραχώδη, ασβεστολιθικά εδάφη ως αυτοφυές. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά τις προσήλιες θέσεις φύτευσης και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό ακόμη και στην αλατότητα.

Αποτελεί εγγενές φυτό της Ευρώπης. Τα φύλλα, τα πέταλα και τα άνθη του φυτού είναι εδώδιμα και καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Αποτελεί ένα κοινό, οικιακό βότανο,  το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική λόγω της πληθώρας των φαρμακευτικών ιδιοτήτων που της αποδίδονται. Η λεβάντα χρησιμοποιείται ως αρωματικό στη σαπωνοποιεία, την κοσμετολογία, την αρωματοποιεία, στη χημική βιομηχανία καθαριστικών, απορρυπαντικών, εντομοαπωθητικών κ.ά. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό των δωματίων αλλά και των ρούχων στις ντουλάπες, προσδίδοντας μια γλυκιά μυρωδιά στο χώρο αλλά  και για την αποφυγή εντόμων.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «στοιχάς ή στοιχάσιν» κι αναφέρεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.