Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Leptospermum scoparium

Γένος: Leptospermum

Οικογένεια: Myrtaceae
Συχνές ονομασίες: manuka / Λεπτόσπερμο, μανούκα.

Θαμνώδες πολυετές φυτό αποτελούμενο από στενά, λογχοειδή φύλλα. Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία με λευκά έως ροζ άνθη, αναλόγως την ποικιλία, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε μια σφαιρική έως ωοειδής κάψουλα, η οποία περιέχει συνήθως 4 συμπιεσμένους, σφαιροειδείς, σπόρους σε σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.

Πέραν της καλλωπιστικής του αξίας το φυτό χρησιμοποιήθηκε κι από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών ως θεραπευτικό βότανο, αποδίδοντας του κυρίως αντιβιοτικές, αντιαβακτηριακές κι αντιβηχικές ιδιότητες, καθώς και για την καταπραϋντική του δράση σε δερματικές παθήσεις. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία, το ξύλο του αποτελεί αξιόλογη καύσιμη ύλη και το μέλι που παράγεται θεωρείται πολύτιμο. Σήμερα, τόσο το μέλι του όσο και το αφέψημα του καταναλώνονται ευρέως για την τόνωση και την προστασία του ανοσοποιητικού.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.