Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lavandula spp.

Γένος: Lavandula

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: English common lavender, French levander, toothed lavender, Spanish lavender / λεβάντα, λαβαντούλα, λεβαντούλα, η άγρια λεβάντα λέγεται και αγριολεβάντα, λαμπρή, λαβαντή, χαμολίβανο, μυροφόρα, καραμπάσι, αβαγιανός.

Αυτοφυές ή καλλιεργούμενο, πολύκλαδο, φρυγανώδες, ανθοφόρο φυτό αποτελούμενο από όρθιους, γκριζωπούς βλαστούς με γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία διαφέρουν στο σχήμα ανάλογα με το είδος του φυτού. Η λεβάντα έχει συνδεθεί στην αντίληψη μας με το μωβ χρώμα, αλλά υπάρχει και σε διάφορα άλλα χρώματα όπως λευκή ή κιτρινωπή. Τα άνθη φύονται επάκρια σε ταξιανθίες στάχεος.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τις περιοχές της Μεσογειακές κι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του στις οποίες ναφέρονται οι Διοσκουρίδης, Πλίνιος και Γαληνός. Ο Διοσκουρίδης την αναφέρει με το όνομα “στοιχάς” και “στοιχάσιν” και τις αποδίδει αποχρεμπτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται σήμερα στην αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία αλλά κι ως φυσικό αντισκωρικό. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία αποδίδονται στη λεβάντα ηρεμιστικές κι αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η καλλιέργεια της σε ασβεστολιθικά εδάφη προσφέρει βέλτιστης ποιότητας αιθέριο έλαιο, το οποίο συγκομίζεται όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Ευδοκιμεί σε εδάφη με καλή αποστράγγιση, δεν είναι ανθεκτική στην υγρασία και τη ξηρασία του εδάφους.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορα είδη λεβάντας, όπως:

  • Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia “Silver leaf” )
  • Λεβάντα η στοιχάς – αγριολεβάντα (Lavandula stoechas subsp. pedunculata & L. stoechas “Madrid white”)
  • Λεβάντα η οδοντωτή (Lavandula dentata)
  • Λεβάντα η πλατύφυλλος (Lavandula latifolia “Spike lavender”)
  • Λεβάντα η θαλερή (Lavandula viridis)
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.