Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ruscus aculeatus

Γένος: Ruscus aculeatus

Οικογένεια: Ruscaceae
Συχνές ονομασίες: Butcher's broom / Λαγομηλιά, ρούσκος, αγριομερσίνη, οξυμυρσίνη κουρελλιά, μπροίσκος.

Βραδείας ανάπτυξης, πολυετής, αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1μ. Το είδος Ruscus aculeatus ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “ρούσκος”, και το αναφέρει ως θεραπεία στις λιθιάσεις της ουροδόχου κύστης, στον ίκτερο αλλά κι ως φυλαχτό ενάντια στους πονοκεφάλους. Στη σύγχρονη βοτανολογία χρησιμοποιείται ελάχιστα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ειδικά σε όσους έχουν υπέρταση.  Κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν ευρέως και του αποδίδονταν πληθώρα ιδιοτήτων, όπως ως διουρητικό και γενικότερα ως θεραπεία σε παθήσεις του ουροποιητικού και των νεφρών, ως θεραπεία κατά των αιμορροΐδων, ως αγγειοσυσταλτικό καθώς και κατά του ίκτερου. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι αυξάνει τη ροή του αίματος και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα κατά της φλεβίτιδας. Η δραστικότητα του στη φλεβίτιδα και τις αιμορροΐδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγους επαναφοράς της φαρμακευτικής χρήσης τους.

Η κοινή αγγλική ονομασία του φυτού butcher’s broom σημαίνει σκούπα του χασάπη, υποδηλώνοντας μας μία ακόμη χρήση του φυτού κατά το παρελθόν.

Ως φυτό παρουσιάζει ανθεκτικότητα στη ξηρασία, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικές απατήσεις, παρά μόνο πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμάει τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης αλλά μπορεί να αναπτυχθεί κι υπό πλήρη σκιά.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.