Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cyperus esculentus

Γένος: Cyperus

Οικογένεια: Cyperaceae
Συχνές ονομασίες: Yellow nutsedge,  nutgrass, watergrass, chufa, tiger nut, atadwe,  earth almond / Κύπειρος, κύπειρη κίτρινη, κύπερη.

Πολυετές, γυαλιστερό πράσινο φυτό που μοιάζει με γρασίδι κι εξαπλώνεται κυρίως από ριζώματα και κόνδυλους, αν και μπορούν να παραχθεί και μέσω σπόρων. Το φυτά πεθαίνει συνήθως στα τέλη του φθινοπώρου κι αναγεννάται με νέους βλαστούς την άνοιξη από τουςυπόγειους κονδύλους του. Ευδοκιμεί σε υγρές τοποθεσίες, προτιμάει τις ζεστές καιρικές συνθήκες και τις εκτεθειμένες στον ήλιο θέσεις φύτευσης.

Το φυτό κλέβει τα θρεπτικά συστατικά των γειτονικών του φυτών μέσω των μακριών και διεισδυτικών ριζών του. Εάν το τραβήξετε προς τα πάνω, μπορείτε να δείτε τα βρώσιμα οζίδια (esculentus) σε σχήμα καρυδιού, στα οποία αποθηκεύονται τα θρεπτικά συστατικά.

Στην Ισπανία, τα οζίδια αυτά  πλένονται και συνθλίβονται σε νερό και το φιλτραρισμένο προϊόν με πιπεράτη γεύση γάλακτος ονομάζεται “horchata” και καταναλώνεται ως δρεσερό ρόφημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από το φυτό παράγεται έλαιο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως εφάμιλλο του ελαιολάδου. Επίσης, οι κόνδυλοι του χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ.

Στο φυτό αποδίδονταν κατά το παρελθόν φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται σε φυτό με την ονομασία κύπερος κι ακόμη παλαιότερα ο Ιπποκράτης χορηγούσε τον κύπειρο ως τονωτικό του πεπτικού. Στο φυτό αποδίδεται πλήθος ακόμη φαρμακευτικών ιδιοτήτων ως εμμηναγωγό, διουρητικό, αφροδισιακό, κατά του μετεωρισμού κ.ά.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.