Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Crocus Sativus

Γένος: Crocus

Οικογένεια: Iridaceae / Ιριδοειδή
Συχνές ονομασίες: Saffron crocus, autumn crocus / Κρόκος, σαφράν, σαφράνι, ζαφορά.

Ποώδες, βολβώδες, ανθοφόρο φυτό αποτελούμενο από πράσινα στενά φύλλα κι ανθίζει πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους με όμορφα, μωβ άνθη. Τα άνθη του είναι συνήθως στείρα κι η αναπαραγωγή του γίνεται μέσω των βολβών του. Από το φυτό παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου, το οποίο προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού.  Το φυτό είναι πλούσιο σε διατροφική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς ως φάρμακο, αρωματικό, χρωστική ουσία κι αφροδισιακό. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κρόκο», κι αναφέρεται στις αντιθρομβωτικές, αποτοξινωτικές του συκωτιού, αντιυπερτασικές, ηρεμιστικές του στομάχου ιδιότητες του.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.