Κρίταμο - Crithmum maritimum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Crithmum maritimum

Γένος: Crithmum

Οικογένεια: Apiaceae
Συχνές ονομασίες: Samphire, rock samphire, sea fennel / Κρίθμον το θαλασσινόν, κρίταμο(ς), αλμύρα.

Πολυετές, ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος, συνήθως, τα 30 εκατοστά. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις – δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά, χωρίς εδαφικές απαιτήσεις καθώς αναπτύσσεται ακόμη και σε ξηρά κι αλατούχα εδάφη. Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με κιτρινοπράσινα, μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες, τα οποία στη συνέχεια ωριμάζουν και μετατρέπονται σε σπόρους από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα εδώδιμα φύλλα του συλλέγονται και καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα κι έχουν υπόπικρη κι υφάλμυρη γεύση και χρησιμοποιούνται κυρίως ως αρωματικά στις σαλάτες ή ως τουρσί. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κρῆθμον» σημειώνοντας τις αντιοξειδωτικές, αιμοκαθαρτικές ιδιότητες του φυτού καθώς και για την ανάπλαση του δέρματος.

Ο Διοσκουρίδης, ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, στο έργο του «Περί ύλης ιατρικής» αναφέρει το φυτό ως «κρῆθμον»  και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι φύεται σε πετρώδεις και παραθαλάσσιες θέσεις, καταναλώνεται ωμό ή ταριχεύεται σε άλμη και παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις δυσουρίας, ίκτερου κ.ά.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.