Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Tordylium apulum

Γένος: Tordylium

Οικογένεια: Apiaceae
Συχνές ονομασίες: Mediterranean hartwort, Roman Pimpernel / Τορδύλιον το άπουλον, καυκαλήθρα, μοσχολάχανο, μοσχοπαπαδιά.

Αυτοφυές, πολυετές, μεσογειακό φυτό χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε προσήλιες θέσεις φύτευσης και σε υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αποτελείται από ένα όρθιο, τριχωτό στέλεχος και πεπλατυσμένα φύλλα, όσα φύονται κοντά στη βάση παρουσιάζουν πιθανώς εγκολπώσεις, ενώ τα ανώτερα είναι πιο γραμμικά. Αποτελεί κοινό λαχανικό της ελληνικής κουζίνας με χαρακτηριστικό άρωμα που χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη σε χορτόπιτες, ενώ είναι σχεδόν άγνωστο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κουζίνες.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση το φυτό εμφανίζει φαρμακευτικές ιδιότητες, αλλά κι η σύγχρονη επιστήμη συνηγορεί σε αυτό.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “καυκαλίς”, ενώ ο πατέρας της φαρμακευτικής  Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «τορδύλιον το άπουλον», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά των παθήσεων των νεφρών αλλά κι ως αναζωογονητικό του νευρικού συστήματος.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.