Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lycium barbarum

Γένος: Lycium

Οικογένεια: Solanaceae
Συχνές ονομασίες: Goji berry, wolfberry / Λύκιο το βαρβαρικό, γκότζι μπέρι.

Καρποφόρος, φυλλοβόλος, πλαγιόκλαδος-κρεμοκλαδής  θάμνος με μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 2μ. Οι καρποί του είναι τα γνωστά στην κατηγορία των super foods γκότζι μπέρι. Έχουν γλυκιά γεύση και καταναλώνονται ωμοί ή/και μαγειρεμένοι.

Το φυτό είναι γνωστό εδώ κι αιώνες στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού ως παραδοσιακό φάρμακο και συμπλήρωμα διατροφής, πέραν της κατανάλωσης των καρπών του φρέσκων ή αποξηραμένων αλλά κι ως αφέψημα,  καταναλώνονται, επίσης, ο φλοιός της ρίζας ως αφέψημα, οι νεαροί βλαστοί ως λαχανικό, αλλά και τα φύλλα του ως τονωτικό αφέψημα. Σύγχρονες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ευεργετική επίδραση των διαφόρων μερών του φυτού σε διάφορες ασθένειες, όπως στην οξεία ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της αλκοολικής ηπατικής βλάβης καθώς και  της λιπώδους νόσου του ήπατος, στο εγκεφαλικό επεισόδιο, στη νόσο του Alzheimer, κατά του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε δερματικές κι οφθαλμικές παθήσεις κ.ά.

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εδαφικέςς απαιτήσεις, προτιμά τις προσήλιες έως και ημισκιερές θέσεις φύτευσης, το τακτικό πότισμα και τα εδάφη με σχετικά καλή αποστράγγιση. Ενδείκνυται και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.