Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Salvia “Purpurascens”/ “Purpurea”
Γένος: Salvia
Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: Sage / Φασκόμηλο Δαλματίας, φασκιά, αλίσφακος, αλιφασκιά.
Το φασκόμηλο αποτελεί βότανο με αρχαία φήμη, που θεωρείται τόσο μαγειρικό όσο και φαρμακευτικό φυτό. Η συγκεκριμένη είναι καλλωπιστική ποικιλία φασκόμηλου που χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Έχει εντόνως αρωματικό, επίμηκες, πορφυρό νεαρό φύλλωμα που μετατρέπεται σε ασημοπράσινο κατά την ωρίμανση και φέρει μωβ-μπλε άνθη. Είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για πεταλούδες και κολίβρια.
Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο φασκόμηλο ως «ελελίφασκον», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες ως εμμηναγωγό, τονωτικό και καθαρτικό.
Στον Κήπο μας θα βρείτε έξι διαφορετικές ποικιλίες φασκόμηλου:
- Salvia officinalis – Σάλβια η φαρμακευτική, το κλασσικό θεραπευτικό φασκόμηλο, που περιγράφεται παραπάνω.
- Salvia “Tricolor”– φασκόμηλο δίχρωμο. Αρωματική ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως για το φύλλωμά της. Τα παλαιότερα φύλλα τείνουν να είναι πράσινα στην μέση, με ένα ακανόνιστο λευκό περιθώριο, ενώ τα νεότερα φύλλα είναι πορφυρά.
- Salvia officinalis “Purpurascens”/ “Purpurea” – φασκόμηλο πορφυρό. Καλλωπιστική ποικιλία φασκόμηλου που χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Έχει εντόνως αρωματικό, επίμηκες, πορφυρό νεαρό φύλλωμα που μετατρέπεται σε ασημοπράσινο κατά την ωρίμανση και φέρει μωβ-μπλε άνθη. Αποτελεί έναν πραγματικό μαγνήτη για πεταλούδες και κολίβρια.
- Salvia azurea grandiflora – φασκόμηλο αναρριχητικό Δαλματίας. Μη συνήθης ποικιλία φασκόμηλου, αναρριχητική, με πιο έντονο άρωμα από τις υπόλοιπες ποικιλίες, καθιστώντας το αιθέριο έλαιο του ένα από τα καλύτερα.
- Salvia officinalis “Elatis” – φασκόμηλο Ελάτης. Έντονα αρωματική ποικιλία φασκόμηλου που χρησιμοποιείται περισσότερο ως καλλωπιστικό φυτό.
- Salvia fruticosa (triloba) – ελληνικό φασκόμηλο ποικ. τρίλοβο. Πολυετές βότανο με σχεδόν ασημί, τριχοειδή φύλλα, με θαμνώδη εμφάνιση και μίσχους λουλουδιών που μοιάζουν με της λεβάντας. Έχει μακρά παράδοση χρήσης στην Ελλάδα, όπου εκτιμάται για τη καλλωπιστική και τη φαρμακευτική του αξία αλλά και τη μαγειρική χρήση του, ως μελισσοκομικό φυτό καθώς φυσικά κι ως αφέψημα. Το ελληνικό φασκόμηλο αποτελεί πάνω από το 50% του αποξηραμένου φασκόμηλου που πωλείται στη Βορ. Αμερική.