Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Artemisia dracunculus

Γένος: Artemisia

Οικογένεια: Asteraceae / Αστεροειδή

Συχνές ονομασίες:  tarragon, estragon / Αρτεμισία η δρακόντειος, ρωσικό εστραγκόν, εστραγκόν, δρακόντειο, δρακόντι, αψίνθιο, τάραγκον, τραχός (Κύπρο), στραχούρι (Κύπρο), τραχούρι (Κύπρο).

Πολυετές βότανο που καλλιεργείται για γαστρονομικούς και ιατρικούς σκοπούς. Έχει επιμήκη, λογχοειδή, λεπτά φύλλα και διακλαδισμένα στελέχη. Είναι ένα από τα τέσσερα εκλεπτυσμένα μυρωδικά της γαλλικής κουζίνας. Αποτελεί εντομοαπωθητικό φυτό. Το ρωσικό εστραγκόν προήλθε από την Σιβηρία και θεωρείται το αρχικό φυτό από το οποίο μετέπειτα προέκυψε η γαλλική ποικιλία.

Οφείλει την επιστημονική του ονομασία του στην Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού καθώς σύμφωνα με τον μύθο, αυτή το έδωσε στον κένταυρο Χείρωνα, ενώ η κοινή ονομασία «εστραγκόν» σημαίνει «μικρός δράκος», καθώς τα επιμήκη φύλλα του φυτού παρομοιάζονται με γλώσσα δράκου.

Στην αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε παυσίπονο ενάντια στον πονόδοντο, καθώς η μάσηση των φύλλων του προκαλεί μούδιασμα. Στην αρχαία Ινδία έπιναν χυμό μάραθου – εστραγκόν γιατί το θεωρούσαν τονωτικό, όπως κι οι Ρωμαίοι το κατανάλωναν ως δυναμωτικό, ενώ κατά τον Μεσαίωνα το έβαζαν μέσα στα παπούτσια τους για να έχουν αντοχή. 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.