Γαλλικό εστραγκόν - Artemisia dracunculus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Artemisia dracunculus

Γένος: Artemisia

Οικογένεια: Asteraceae / Αστεροειδή
Συχνές ονομασίες: French tarragon, tarragon, estragon / Αρτεμισία η δρακόντειος, γαλλικό εστραγκόν, εστραγκόν, δρακόντειο, δρακόντι, αψίνθιο, τάραγκον, τραχός (Κύπρο), στραχούρι (Κύπρο), τραχούρι (Κύπρο).

Πολυετές βότανο με λεπτά διακλαδισμένα στελέχη και μικρά και στενά , λογχοειδή φύλλα.

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και κυρίως σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας για να δώσει οξύτητα κι ένταση στη γεύση. Προστίθεται στο τέλος της παρασκευής του πιάτου καθώς με το μαγείρεμα χάνεται το άρωμα του που θυμίζει γλυκάνισο και πικρίζει. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο του καθώς δεν ταιριάζει εύκολα με άλλα μυρωδικά και καρυκεύματα.

Τα φύλλα του παρουσιάζουν και φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από διαφόρους λαούς ως τονωτικά. Κατά τον Μεσαίωνα για τον ίδιο λόγο τοποθετούσαν φύλλα μέσα στα παπούτσια τους πριν από μια μεγάλη πεζοπορία. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τα φύλλα εστραγκον ως αναλγητικά ενάντια στον πονόδοντο αλλά κι από δαγκώματα ερπετών και εντόμων.

Η λατινική – επιστημονική ονομασία του φυτού προέρχεται από τη θεά της αρχαίας μυθολογίας Άρτεμη, η οποία σύμφωνα με την μυθολογία, έδωσε το φυτό αυτό στον κένταυρο Χείρωνα, για να το χρησιμοποιεί στις ιατρικές παρασκευές του. Η κοινή και διεθνής ονομασία του φυτού εστραγκόν σημαίνει μικρός δράκος, καθώς τα φύλλα του παρομοιάζονται με γλώσσα δράκου.

Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και λιγοστό πότισμα.