Βοτανικός Κήπος

Επιστημονική - Λατινική ονομασία / Είδος: Artemisia dracunculus

Γένος: Artemisia

Οικογένεια: Asteraceae / Αστεροειδή
Συχνές ονομασίες: French tarragon, tarragon, estragon / Αρτεμισία η δρακόντειος, γαλλικό εστραγκόν, εστραγκόν, δρακόντειο, δρακόντι, αψίνθιο, τάραγκον, τραχός (Κύπρο), στραχούρι (Κύπρο), τραχούρι (Κύπρο).

Η Αρτεμισία η δρακόντειος, κατά τον Γεννάδιο απαντά καλλιεργούμενο σε ορισμένα ορεινά χωριά της Κύπρου, είναι πολυετές βότανο, ευρέως διαδεδομένη στη φύση σε όλη την Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική και καλλιεργείται σε πολλές χώρες για την μαγειρική καθώς και για ιατρικούς σκοπούς.

Το εστραγκόν αναπτύσσεται σε ύψος 120-150 cm, με λεπτά διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μήκους 2-8 cm  και πλάτους 2-10 mm, γυαλιστερά πράσινα, άρτια με λείο περιθώριο, χωρίς οδόντωση. Τα άνθη είναι κίτρινα ή πρασινωπά-κίτρινα μπουκετάκια, ωστόσο, το Γαλλικό εστραγκόν, σπανίως παράγει άνθη (ή σπόρους). Το εστραγκόν έχει ριζωματώδεις ρίζες και εύκολα αναπαράγεται από τα ριζώματα. Συνήθως αγοράζεται ως φυτό και πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για να εξασφαλιστεί ότι έχει αγοραστεί το αληθινό Γαλλικό εστραγκόν. Είναι πολυετές, συνήθως πηγαίνει σε νάρκη κατά το χειμώνα. Του αρέσουν τα θερμά, ηλιόλουστα σημεία και όχι το υπερβολικό πότισμα.

Οφείλει την ονομασία του στην Άρτεμη, τη θεά της Σελήνης, του κυνηγιού και της παρθενίας. Σύμφωνα με τον μύθο, η θεά έδωσε το φυτό αυτό στο Χείρωνα, τον περίφημο κένταυρο γιατρό που ζούσε στο όρος Πήλιο της Θεσσαλίας. Η γαλλική ονομασία «εστραγκόν» όπως και η αραβική «ταρχούν», του φυτού σημαίνουν και οι δύο «μικρός δράκος». Λέγεται ότι τα μακριά του φύλλα μοιάζουν με γλώσσα δράκου και ότι οι ρίζες του είναι κουλουριασμένες σαν φίδια. Οι αρχαίοι Έλληνες όταν είχαν πονόδοντο μασούσαν εστραγκόν λόγω της ιδιότητας που έχει να προκαλεί μούδιασμα.

Στην Ευρώπη λέγεται ότι διαδόθηκε κυρίως μετά την εισβολή των Μογγόλων το 13οαιώνα. Τον Μεσαίωνα το έβαζαν μέσα στα παπούτσια τους πριν από τις μεγάλες πεζοπορίες γιατί πίστευαν ότι δίνει δύναμη και αντοχή. Οι Ρωμαίοι έτρωγαν εστραγκόν για να αντιμετωπίσουν την εξάντληση. Χυμός εστραγκόν ανακατεμένος με χυμό μάραθου αποτελούσε τονωτικό ποτό, πολύ αγαπητό στους αρχαίους ηγεμόνες της Ινδίας. Θεωρούσαν ότι το ποτό αυτό θεράπευε το δάγκωμα των ερπετών και ανακούφιζε τον πόνο από το τσίμπημα της σφήκας.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες του βοτάνου, το ρωσικό και το γαλλικό. Το ρωσικό, με καταγωγή από την Σιβηρία, θεωρείται το αρχικό φυτό από το οποίο προήλθε η γαλλική ποικιλία. Το άρωμα του ρωσικού υστερεί σε οξύτητα σε σχέση με το γαλλικό που θεωρείται γενικά ανώτερο. Η γεύση του θυμίζει το γλυκάνισο λόγω της κοινής τους ουσίας της ανηθόλης που αυξάνει την όρεξη. Έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική εμπλουτίζοντας γευστικά σάλτσες κρεατικών και ψαριών, βρασμένα λαχανικά, μαγιονέζες, πράσινες σαλάτες, ακόμα και παγωτά ή φρουτοσαλάτες. Προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος στο φαγητό γιατί το παρατεταμένο μαγείρεμα του προσδίδει πικρή γεύση και χάνεται το άρωμά του. Το εστραγκόν δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά με μόνη ίσως εξαίρεση το λεμόνι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Είναι από τα καλύτερα αρωματικά ξυδιού και μουστάρδας. Τα φύλλα του περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C.

Βασικές ιδιότητες του:

 • Διεγείρει την πεπτική διαδικασία και βοηθά σε φουσκώματα και δυσπεψία. Ανακουφίζει τα εντερικά προβλήματα όπως κατά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
 • Είναι ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε αϋπνίες.
 • Έχει εμμηναγωγική δράση και λαμβάνεται για την καθυστέρηση της έμμηνου ρύσης.
 • Βοηθά στον πονόδοντο και γενικά σε προβλήματα οδονταλγίας.
 • Είναι αντιπυρετικό.
 • Το αιθέριο έλαιό του θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ρευματισμών και της αρθρίτιδας, όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό λαδιών για μασάζ.
 • Όντας πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αποτελεί ένα πολύ καλό συμπλήρωμα σε δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή.
 • Τονώνει τη λειτουργία των νεφρών.
 • Βοηθά το ήπαρ στη διαδικασία παραγωγής χολής.
 • Βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης της κρεατίνης με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας.
 • Λειτουργεί ως ορεκτικό βότανο που ανοίγει την όρεξη – αντιμετώπιση της ανορεξίας.
 • Εξασφαλίζει καλή όραση.
 • Έχει τη δυνατότητα να σταματά τον λόξιγκα
 • Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.
 • Προστατεύει τον οργανισμό από τα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή.