Κενταύριο η ερυθραία - Centaurium erythraea 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Centaurium erythraea

Γένος: Centaurium

Οικογένεια: Gentianaceae / Γεντιανοειδή
Συχνές ονομασίες: feverfoullie, gentian, centaury, common centaury, European centaury / Κενταύριο η ερυθραία, ερυθραία, κενταύριο, θερμόχορτο, ριγόχορτο, θερμοβότανο, φαρμακόχορτο, κινινόχορτο, χόρτο του Χείρωνα, άγρια κίνα.

Μικρό φυτό που φύεται στους αγρούς αποτελούμενο από όρθιες ταξιανθίες με πολλά, πολύ μικρά, ροζ λουλούδια με πέντε πέταλα και κίτρινους στήμονες. Ανθοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες και συλλέγεται κατά την ανθοφορία του καθότι αποτελεί πολύ γνωστό βότανο της λαϊκής ιατρικής με πληθώρα αποδιδούμενων, σε αυτό, ιδιοτήτων. Για πολλά χρόνια αποτελούσε το φάρμακο σχεδόν για κάθε ασθένεια. Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν τη σημαντική φαρμακευτική δράση του φυτού.

Το όνομα κενταύρια προέρχεται από το Κένταυρο Χείρωνα της μυθολογίας ο οποίος είχε αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του εν λόγω βοτάνου, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από τη λαϊκή ιατρική, με γνωστότερο το είδος Centaurea cyanus – Κενταύριο ο κυανός, τις ιδιότητες του οποίου αναγνώρισε η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία συστήνοντας το ως δυναμωτικό αλλά κι ως αντιφλεγμονώδες για τα μάτια.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “κενταύριον το μέγα”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.