Ερύγγιο - Eryngium maritimum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Eryngium maritimum

Γένος: Eryngium

Οικογένεια: Apiaceae
Συχνές ονομασίες: sea holly, seaside eryngo/ Ηρύγγιον το παράλιον, ερύγγιο, ερύγκο, θαλάσσιος ελαιόπρινος, γαλανάγκαθο, κροκοδείλεον, .

Αυτοφυές, αειθαλές, πολυετές, ακανθώδες φυτό των παράκτιων ευρωπαϊκών ακτών, από τη Σκανδιναβία μέχρι την Μεσόγειο κι από τη Βαλτική μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα.  Πρόκειται άγριο είδος φυτού με μπλε-γκρι έως ασημί αγκαθωτά φύλλα με λευκές νευρώσεις που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60εκ. κι ανθοφορεί Ιούλιο έως Οκτώβριο με μωβ χρώματος άνθη. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, ευδοκιμεί μόνο σε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, και δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κροκοδείλεον», κι αναφέρεται στις φαρμακευτικές του ιδιότητες ως αιματαγωγό για τα ρουθούνια της μύτης αλλά κι ως ωφέλιμο για τη σπλήνα.

Κατά τον 17ο αιώνα στην Αγγλία καταναλώνονταν ως γλυκό και παράλληλα καταναλώνονταν ως πρόληψη ενάντια στο σκορβούτο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στη Β. Ευρώπη ως διουρητικό, εμμηναγωγό, αφροδισιακό καθώς κι ως θεραπεία σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.