Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Erigeron canadensis L.

Γένος: Erigeron

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: horseweed, butterweed, Canadian fleabane, Canadian horseweed, hogweed, Canada fleabane, coltstail, fleawort, mule tail, prideweed / Ερίγκερος ο καναδικός, κόνυζα, κόνιζα, ψυλλόχορτο, σκυλόχορτο.

Ευθυτενές, μονοετές, αυτοφυές θαμνώδες φυτό που φτάνει σε ύψος το 1-1,5μ. Αποτελείται από στενά, σκουροπράσινα, λογχοειδή, οξύληκτα φύλλα και δέσμες από κίτρινα κεφάλια άνθεων, τα οποία μετατρέπονται σε μεταξένιες, λευκές, τριχοειδείς τούφες.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική και τη βοτανοθεραπεία. Η συγκομιδή γίνεται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και συλλέγεται μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού. Οι παραδοσιακές χρήσεις του στη βόρεια Αμερική, από όπου κατάγεται,  ήταν να βράζετε στις σάουνες, επίσης το κονιορτοποιούσαν και το ρουφούσαν από την μύτη για να διεγείρουν το φτέρνισμα κατά τη διάρκεια κρυολογήματος αλλά και το έκαιγαν καθώς ο καπνός του απωθούσε τα έντομα, ιδιότητα από την οποία προκύπτει κι η λαϊκή του ονομασία. Αποτελεί στυπτικό βότανο και χρησιμοποιηθηκε από τη λαϊκή ιατρική σε γαστρεντερολογικά προβλήματα, σε διάφορες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, ως δραστικό γιατροσόφι για τις αιμορροΐδες, καθώς και σε ρευματικές παθήσεις.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.