Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Erigeron karvinskianus

Γένος: Erigeron

Οικογένεια: Asteraceae
Συχνές ονομασίες: Mexican fleabane - daisy  / Ερίγερο, κόνιζα.

Ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο κι αποτελείται από μικρά και στενά, πράσινα, λογχοειδή, οξύληκτα φύλλα και δέσμες από λευκά κεφάλια άνθεων, σε σχήμα μαργαρίτας, αλλά μικρότερου μεγέθους.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική και τη βοτανοθεραπεία των λαών της Λατινικής Αμερικής. Η συγκομιδή γίνεται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και συλλέγεται μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού. Χρησιμοποιούνταν αποξηραμένα άνθη του ως εντομοαπωθητικό αλλά κατανάλωναν και τα φύλλα του. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή φαρμακευτική ως στυπτικό, διουρητικό, κι αποχρεμπτικό. Τα φύλλα του είναι βρώσιμα κι αναφέρεται ότι έχουν γεύση όμοια με του σπανακιού. Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν πως έχουν αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Ο πατέρας της βοτανικής Θεόφραστος (371 – 287 π.Χ.) στο εννιάτομο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορίαι» που θεωρείται από τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής αναφέρεται στο φυτό υπό την ονομασία “ερίγκερον ή ρύα”.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις, απαιτεί καλή αποστράγγιση και τακτικά ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να διατηρείται το χώμα του υγρό.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.