Ερείκη - Erica manipuliflora 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Erica manipuliflora

Γένος: Erica

Οικογένεια: Ericaceae
Συχνές ονομασίες: Erica / Ερείκη η σπονδυλανθής, ρείκι, άγριο ρείκι, ρείγκλα, έρικα, καλούνα.

Χαμηλός, πολυετής, καλλωπιστικός θάμνος που αναπτύσσεται σε ύψος περίπου 50 εκατοστών κι αποτελείται από μικρά, πράσινα, αντίθετα φύλλα κι ανθοφορεί με μωβ, ροζ, λευκά, κωνοειδή άνθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και τα όξινα εδάφη.

Κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως βαφή για τα μάλλινα κίτρινου χρώματος καθώς και για το μαύρισμα δέρμα. Επίσης, μαζί με τη βύνη χρησιμοποιούνταν στη διαδικασία της ζύμωσης για την παρασκευή μπύρας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πριν ξεκινήσει η χρήση του λυκίσκου.

Αποτελεί μελισσοκομικό φυτό.  Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «ἐρείκη»  και το συνιστά υπό τη μορφή καταπλάσματος ως αντίδοτο στα δαγκώματα ερπετών, ενώ ο  Ιπποκράτης αναφέρεται στο «ρίκι» στο “Περί Γυναικείας Φύσεως” ότι καταναλώνοντας το ως αφέψημα με νερό ή κρασί κατευνάζει τα υστερικά πάθη των γυναικών. Το φυτό παρουσιάζει διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις κι ηρεμηστικές.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.