Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος - Helleborus Cyclophyllus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Helleborus Cyclophyllus

Γένος: Helleborus

Οικογένεια: Ranunculaceae
Συχνές ονομασίες:  Hellebores, hellebore / Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος, σκάρφη ή σκάρφι, κάρπη, καρπί.

Πολυετές, ανθοφόρο φυτό των Βαλκανίων. Αποτελείται από πράσινα, επιμήκη, λογχοειδή, στα περιθώρια οδοντωτά φύλλα που εξαπλώνονται στο έδαφος σε κυκλική διάταξη κι ανθοφορεί με κιτρινοπράσινα άνθη στις αρχές της άνοιξης.

Ο ελλέβορος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς  είναι καυστικός και δηλητηριώδης, λόγω των τοξικών στοιχείων ελλεβορίνη και ελλεβορεΐνη που περιέχονται στο φυτό. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «ἐλλέβορος μέλας» κι αναφέρεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού ως θεραπεία της μανίας,  της υποχονδρίας, της παράκρουσης κι ως αντικαταθλιπτικό.

Το φυτό ελλέβορος λόγω της τοξικότητας του χρησιμοποιήθηκε ως δηλητήριο για την πρόκληση του θανάτου στους θανατοποινίτες, επίσης σύμφωνα με μελετητές ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανώς να δηλητηριάστηκε και τελικά να πέθανε από ελλέβορο, ύστερα από μια επώδυνη εξασθένηση του οργανισμού του που διήρκεσε 12 ημέρες. Καθώς η συμπτωματολογία του ελλέβορου συμπίπτει με τις  περιγραφές του ιστορικού Διόδωρου και του «βασιλικού ημερολογίου».

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.