Ελαιοκράμβη (κραμβέλαιο-βούνιο) - Brassica napus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Brassica napus

Γένος: Brassica

Οικογένεια: Brassicaceae
Συχνές ονομασίες: Rapeseed, rape, oilseed rape, canola / Βρασσική η νάπος, βούνιον, φραγκολάχανο, βουνιά του Διοσκουρίδη, ελαιοκράμβη.

Αυτοφυές, ετήσιο φυτό της περιοχής της Μεσογείου που όμως σήμερα λόγω αυξημένης ζήτησης κι ευρείας χρήσης του καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το φυτό δεν παρουσιάζει χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις κι ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Αποτελείται από μια ρόζετα φύλλων μπλε-πράσινου χρώματος από την οποία στη συνέχεια εκφύεται το κεντρικό, όρθιο στέλεχος, το οποίο αποτελείται από πλάγιους βλαστούς που καταλήγουν σε ανθοφόρες ταξιανθίες κίτρινου χρώματος.

Το κραμβέλαιο χρησιμοποιείται ως βρώσιμο φυτικό έλαιο για την παρασκευή μαργαρίνης κι αποτελεί  την τρίτη πηγή φυτικού ελαίου στον κόσμο, μετά τη σόγια και το φοινικέλαιο, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Χρησιμοποιείται επίσης ως ζωοτροφή κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη, στη σαπωνοποιεία, και στις βιομηχανίες παρασκευής πλαστικών, χρωμάτων, φαρμάκων, ορυκτών λαδιών καθώς κι ως βιοντίζελ.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «βούνιον», κι αναφέρεται στις ιδιότητες του.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.